Loading
Oldal betöltése

Egy otthon MINDENKIÉRT


Budapest csendes kertvárosi részében fogalmazódott át egy régi építésű kétszintes családi ház a négytagú család igényei szerint. Finom tónusok, textúrák, textíliák, ahogy Kádár Helentől már megszoktuk. Íme a történet!

Bár a nappali alapterülete nem túl nagy, az egyedi tervezésű bio etanol kandalló fölötti tükör, az üveg és magasfényű felületek légiesebb hatást biztosítanak, amire ráerősít az átalakítás során egybenyitott nappali-étkező.A teljes házon monokróm színvilág vonul végig, amit minták és a kék szín árnyalatai töltenek meg élettel. A két, asztalfőn elhelyezkedő kék szék harmonikusan cseng össze a nappali kék foteljeivel.

Sokan szeretik a városi nyüzsgést, hogy minden a közelben van és gyorsan elérhető. Amikor azonban gyermekek születnek, más fontos szempontok kerülnek előtérbe, ilyen például a kicsik biztonságos szabadtéri időtöltése. Ilyen okból választották ki megbízóim, egy fiatal házaspár a kétszintes, több mint 160 négyzetméteres ingatlant. A ház alapterülete és elrendezése, a kert mérete, valamint a csendes, nyugodt környék nagy reménnyel kecsegtette őket, hogy itt megtalálják azt az otthont, ami minden igényüknek megfelel. Az alsó szinten található egy pici előtér, fürdőszoba, nappali, konyha-étkező, valamint egy kisebb szoba, az emeleten kapott helyet másik három szoba, egy fürdő és a mosókonyha. Nem változtattunk sokat az eredeti kiépítésen, mindössze a nappalit és a konyha-étkező tereket nyitottuk egybe, egy teherhordó falkiváltással. Amennyiben ilyen megoldásban gondolkodunk, nagyon fontos, hogy statikai vizsgálatot kérjünk, ami meghatározza a kiváltás méretét, helyét és kiviteli megvalósíthatóságát is.
A terek funkciójának kialakítása során mind a közösségi, mind az egyéni kéréseket figyelembe vettük. Manapság egyre elterjedtebb, hogy a gyermekeknek legyen egy külön hálóhelyisége, valamint egy „gyermeknappali”, ahol játszhatnak napközben, és a szülők is láthatják őket. Ez esetben a gyermeknappali egyben a vendégszoba funkcióját is ellátja, ami nagyon hasznos, ha megjönnek a nagyszülők. Az emeleten egy nagyobb előtérbe nyílik a lépcsőház, tökéletes helyet biztosítva a jogázásra, edzésre. Az egyik beszélgetés során kiderült, hogy a férj szereti a falfülkés megoldásokat, ezért ide terveztem egy dizájnfalat, továbbá egy radiátortakarót és római rolót is. Egy szép szőnyeggel ez a közlekedő is hangulatos, igazi kis szobává változott. Előfordul, hogy mindkét szülő otthon is dolgozik, de elsősorban a hölgy igénye volt egy munkaállomás betervezése, aminek a gardróbszobában találtuk meg a helyét. Mivel ez is egy többablakos szoba, izgalmasan alakítottuk a bútorozását, nem uralkodik gardróbhangulat a helyiségben. A gyerekszobával kapcsolatban szükség volt ágyakra, íróasztalokra és sok tárolóhelyre, amelyek egymással szemben, a falak teljes hosszán helyezkednek el. Szerettem volna igazán látványos és izgalmas szobát tervezni, ahol nem létrán, hanem egy sokkal kényelmesebb lépcsőn tudnak a gyerekek és a szülők is közlekedni. A szülői háló sötét, meleg színeivel nyugalmat áraszt, és igazán pihentető egy-egy fárasztó nap után. A házban finom tónusok, textúrák és textíliák teremtenek összhangot és harmóniát.A konyhai felső elemsor push-open nyitással működik, a bútor szupermatt felületén nem látszanak mg a kéznyomok. A konyha a család hölgytagjának nagy szerelme lett.

A család igénye volt a minél több tároló kialakítása, amire kiváló lehetőség a lépcső alatti beépítés. A kihúzható polcok számtalan cipőt rejtenek elegánsan, észrevétlenül.

Az eredeti fémpálcás, szürke betonlépcső helyett nem kívántak újat építeni, de a régi sem maradhatott. Legjobb megoldásnak a fehér gyantabevonat bizonyult, csúszásgátlóval ellátva, üveggel légiesítve.

NÍVÓSAROK

Enteriőrtervezés, lakberendezés, styling Kádár Helen Tel.: 20/509 2377 www.helenhome.hu
Szőnyeg, kanapé, tükör, kisbútorok, tapéta, üvegasztal, szekrény, étkezőgarnitúra, ágy, lakástextilek, függesztékek, állólámpa, bárszékek, kiegészítők ART & DECO Lakberendezés 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 37. Tel.: 30 865 8432 www.artanddeco.huA fülkés dizájnfal nemcsak a dekorációnak ad helyet, de elrejti a kazánt is, ami a felső szintet fűti. Ebből a helyiségből nyílik jobbról az ikrek gyerekszobája, balra pedig a gardróbos dolgozószobába jutunk.

A játékok, lámpák és kiegészítők azonnal elárulják, hogy ezt a szobát két kis kalóz lakja. A hatalmas szekrénysor minden tárolási igényt kielégít, csillag bútorgombok teszik izgalmassá, a nyitott polcrésztől pedig szellősebbnek tűnik.A szimmetrikus elrendezés és berendezés sugallja, hogy ezt a szobát ikerfiúk vették birtokba, az első pillanattól fogva nagy lelkesedéssel.

Egy-egy megbízásnál a tervezőknek is vannak kedvenc részletei, e munkánál Kádár Helen számára ezt a gyerekszoba jelentette. Különlegessége, funkcionalitása mellett jellegében hordozza a teljes ház hangulatát és koncepcióját.Sokszor születnek olyan ötletek, amelyekre lehet, hogy csak később talál gazdát az enteriőrtervező. Ez esetben a szülők bátran fogadták a sötét tapétát és falszínt, és ne csodálkozzunk, hogy a hálószoba az egyik kedvenc helyiségük lett.