Loading
Oldal betöltése

APRÓ OTTHON nagyvárosi életérzéssel


„A térbeli lehetőségek és költséghatékonyság tükrében élhető és funkcionális terek” – ennyi kérése volt megbízómnak e kis lakásnál, de én emellett szerettem volna a nagyvárosi életérzést is becsempészni új otthona hangulatába.

Igyekeztünk a térérzetet több eszközzel növelni. Ezek közé tartozik, hogy a konyhát és nappalit egybenyitottuk, valamint nagyvárosi fotóposzterek kerültek a falra, több helyiségben is.A nappali több funkciót lát el, kényelmes, négyszemélyes étkezővel és ottomános kanapéval. Ebben a térben kapott helyet a tárolóbútor, amelynek folytatása a nyitott elrendezésű médiaszekrény.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ember, aki önerőből költözik saját ingatlanba, első alkalommal kisebb alapterületű lakást vásárol, majd ha párt választ vagy anyagi helyzete már megengedi, nagyobba költözik. Ha jönnek a gyerekek, sokszor a családi ház a következő állomás, végül a gyerekek kirepülésével ismét kisebbre váltjuk a négyzetmétereket. Csodálatos érzés, amikor lakberendezőként ezen az úton kísérhetem ügyfeleimet. Jelen esetben a start mezőről indulunk: a lakás a város ütőerén, egy csendesebb utca társasházában van, s mivel igazán rossz állapotú volt, teljes felújítással bíztak meg.
Ilyen kisebb alapterületű, ezúttal 45 négyzetméteres lakás esetén szinte mindig fontos szempont a terek optikai növelése, komolyan hozzájárulva komfortérzetünkhöz. Erre léteznek eszközök, amelyeknek jelentős anyagi vonzatai vannnak, de persze vannak trükkök is, amelyek nem kerülnek semmibe. Mivel a lakás alaprajza nem tűnt ideálisnak, néhány helyen a terekhez is hozzá kellett nyúlni: az előtérből nyíló fürdőt és vécét egybe nyitottuk, ezzel sokkal szellősebb, élhetőbb fürdőszobát kaptunk. A legkritikusabb pont a hálófülke kialakítása volt, mert az eredeti alaprajz szerint vagy nem lehetett elhelyezni dupla ágyat, vagy csak úgy, ha egy oldalról és a végéről lehet megközelíteni. Ennek megoldásaképpen – növelve a háló méretét –, a konyha és kis szoba közötti falat elmozdítottuk, amelyet éppen csak annyira lehetett eltolni, hogy a fekvőhely keresztben elférjen. A kétoldalú megközelítést mindenképpen szerettem volna megoldani, ezért tolóajtókat terveztem az ágy két végébe.
Az előszoba/konyha oldalon a két ajtó között kapott helyet egy nagyméretű tükör, hogy optikailag megnyissa a teret. A konyhát a teljes falfelületen beépítettük, itt rejtettük el a gázórát és kazánt is, ez a bútorzat kísér be bennünket a nappaliba. A tárolóhelyek beépítésével a helyiségek berendezése ennyi funkcióval együtt sem kelt zsúfolt hatást. Különlegessé teszi ezt a kis otthont, hogy szinte az egész lakás egy légtérré válik a háló tolóajtóinak megnyitásával, valamint a nappali ajtajának megszüntetésével. Ebben az esetben a színválasztásnál a térnövelési szempont is szerepet kapott, a semleges, világos színek alkalmazása lehetővé teszi, hogy tekintetünk akadálytalanul fusson végig a tereken, ugyanakkor a poszterek és kiegészítők, a bútor szálirányának váltakozása izgalmasabbá teszi az enteriőröket.A csendes udvarra néző szoba a térszervezés során hálóhelyiséggé alakult. A franciaágyat két tolóajtó teszi mindkét oldalról könnyen megközelíthetővé.

A konyhabútor egyszínű, de a váltakozó szálirány izgalmasabbá teszi. A magas és alsó elemsor vertikális, a felső elemsor pedig horizontális. A fürdő- és hálószobaajtók vízszintes mintázata a konyha fölső elemsorán köszön vissza.

Az apró szobában szintén szerephez jutott egy mélyebb tónusú városi poszter. A lebegő polcok, a visszafogott dekoráció és ágy melletti lámpatestek nem terhelik és nem szűkítik tovább a teret.

A poszter 3D hatását támogatja a hídvilágítás és a függesztékek összjátéka. A meleg fények és krémes színek segítik az ellazulást.A fürdőszoba kis mérete ellenére kényelmes készülődést biztosít. A vízszintes szálirányú dekor csempe, a tükröződő felületek és a lebegő mosdószekrény tágítja a teret. A bútort kádparaván óvja a víztől.

A legfiatalabb fiú kedvenc színe a mustár, így az ő enteriőrjében nem is fogták vissza alkalmazását. Megjelenik tapétán, textileken, egyedi tervezésű polcon, mégsem tolakodó a szürke árnyalatok és a helyes arányok miatt.

NÍVÓSAROK

Enteriőrtervezés, lakberendezés, styling Kádár Helen Tel.: 20/509 2377 www.helenhome.hu

Légies, letisztult, urbánus. Ez az enteriőr is bővelkedik tanulságos, térnövelő megoldásokban!