Loading
Oldal betöltése

VISSZA a természetbe!


A fiatal pár arra vágyott, hogy az állandó stressz, rohanás és városi nyüzsgés után békés környezetbe térjenek haza. Otthonukat a budai hegyek között találták meg, ahol az enteriőrökben is szerepet kapott a természet.

Már a nappaliban úgy érezzük, mintha csak egy meseerdőbe csöppentünk volna. Erdős fotótapéta, szeletelt fa dohányzóasztal, élő növények, monokróm színvilág és zöld tónusok. Mind-mind nyugalmat, otthonosságot áraszt.Az étkezőasztal egyedi gyártású, feketére szinterezett fém lábakkal és szélezetlen falappal készült, a padlóburkolat színéhez pácolva. Igazán látványos a majdnem asztal hosszúságú kandalló is.

A szobában több helyütt is megjelennek a zöld növények, közülük is kiemelkednek a kevés gondozást igénylő, ugyanakkor nagyon dekoratív élő zöld képek.

Örömmel tettem eleget a fiatal pár lakberendezési felkérésének, akik a budai hegyekben találták meg az ideális helyet új otthonuk kialakításához. A szimpátián felül izgalommal töltöttek el különleges elképzeléseik is: az átalakítás mottójául „a természet hódítása” fogalmazódott meg. A fém és betonhatás, a rozsdás koptatott textúrák képviselik mesterséges világunkat, míg a természetes anyagok és textúrák, az élő növények és fotótapéták a természetet. Nyitottságuk lehetőséget adott nem átlagos megoldásokra is, többek között az erős színek használatára.
Az előszoba antracit falán drámai hatást kelt a fekete acéllemez és fa párosítású polcrendszer, valamint az üzenőfal, amelyek tervezésénél több szempontot vettem figyelembe. El kellett helyezni a könyveket, de elvárás volt, hogy kulcsok, levelek, növények tárolására és üzenetírásra is alkalmasak legyenek. Nem megszokott látvány az sem, amikor egy mozdulatlan kutya vár bennünket hazaérkezéskor, ám ez az eb valójában hangprojektor, házőrzőnek álcázva. Vele szemben, két pengefal közé simul a tárolószekrény, ahová a cipők és kabátok zárhatók. A központi közlekedőből nyílik a nappali, konyha, fürdő és vendégvécé, a fő háló, valamint gardróbhelyiség, ami a vendégszobához kapcsolódik. A nappaliban koncepció volt, hogy az étkezőszékek kivételesen ergonomikusak, komfortosak legyenek egy-egy vendégség alkalmával akár hosszabb időre is. Az extra méretű bioetanol kandalló alatt két zsúrkocsi rejtőzik, várva a bulikra. Bár a nappali és a konyha között húzódik az előszoba, az ajtók megszüntetésével sikerült jobban összekötnünk a tereket, a továbbra is elkülöníthető helyiségeket pedig csodás tömör- és üvegbetétes fafurnér nyíló- és tolóajtók választják el egymástól.
A fő hálóban – mint ahogy a lakás többi szobájában is – a kényelmesen kezelhető elektromos római roló és redőny biztosít tökéletes árnyékolást. Itt is megjelenik az előszobához hasonló könyvespolc, de kicsit másképp. Megbízóim számára fontos a minőségi zenehallgatás, ezért itt is találunk egy újabb prémium hangsugárzót. Igazi kuriózum a gardróbhelyiség bútorzata is az ipari hatás jegyében: a legtöbb elem akasztófunkciós, amit polcok és fiókok egészítenek ki. A tolóajtóval elválasztott vendégháló valódi mélységét optikailag növeli az erdőrészlet.
A szürkékkel és feketével, az acéllal és betonhatással izgalmasan lüktető, a fával és növényekkel együtt mégis békés, megnyugtató otthon született.Napjainkban sokan szeretik a monokróm színvilágot, amely megnyugtató környezetet teremt. Ebben az otthonban több helyen, de főképpen az előszobában a színek kontrasztos játékáé a főszerep.

A fiatal pár szeret a konyhában tevékenykedni. A megnövelt ajtónyílás és az egybefüggő padlóburkolat kissé összemossa a tereket, ezzel növelve a konyha térérzetét.

A konyha alapterülete nem nagy, ezért a kamra igazán hasznosnak bizonyul. A munkafelületet pult alól kihúzható megoldással bővíthetjük.A gardróbhelyiség nyitott tárolórendszerének váza szintén zártszelvényből készült, amelyet bútorlappal egészítettünk ki. A falak dizájn festése és az elektromos roló textilje kissé rozsdás, kopottas hatású.

Egyik kedvenc feladatom a tervezés során a fém alkalmazása volt. Fémlemezekkel és zártszelvényekkel dolgoztunk.

A cél az volt, hogy már az előszobában otthonos hangulat fogadja a belépőt. S mi lehetne otthonosabb, mint egy könyvespolc, ám egy kicsit megspékelve acéllemezzel és a fahatás párosításával.A fő hálószoba mérete több funkció kialakítására adott lehetőséget. A kivételesen kényelmes fotelben kellemes az olvasás és a zenehallgatás.

Biztosan vannak, akik megkérdezik, mit keres a falon a padlóburkolat? Valóban nem szokványos megoldás, de az elmúlt években fel-felbukkan ez a dizájnelem. Itt is szépen érvényesül az ágy hátfalán.A fürdőszoba követi a lakás színvilágát: az alaplap meleg árnyalatú, beton hatású szürke gres, a fahatás a zuhanypadlón és hátfalon jelenik meg, szinte megegyezik a lakásban található padlólappal, a feketét pedig a kiegészítőkön találjuk meg. Igazi kuriózum az egyedi fémkeretes zuhanyfal.

NÍVÓSAROK

Enteriőrtervezés, lakberendezés, styling Kádár Helen Tel.: 20/509 2377 www.helenhome.hu
Beltéri ajtók GIL- Trade Kft. 1036 Budapest, Tímár u. 8/B Tel.: 1/250 4842, 1/453 0448 www.gil-trade.hu
Burkolatok és szaniterek Bau-Styl Fürdőszobaszalon 2220 Vecsés, Fő út 2/C Tel.: 29/500 203 www.bau-styl.hu/furdoszobaszalon
Dohányzóasztal Perfect design Tel.: 30/199 9691 info@perfect-design.hu www.perfect-design.hu
Kanapé, étkezőszékek, állólámpa Innoshop-Bálna 1093 Budapest, Fővám tér 11-12. Tel.: 1/217 0151, 20/944 6060 info@innoshop.hu www.innoshop.hu
Padlóburkolat Art-Wood Stúdió Tel.: 30/617 6230 artwoodstudio.bt@chello.hu www.artwoodstudio.hu

Így rejtőzzünk el télen is az örökzöld természetben, garantált a nyugalom.